Pisałem o flexie, o długości kija, czas zająć się cała resztą, czyli:
łopatką (ang. blade),
kątem kija (ang. lie),
grip,
punkt ugięcia (ang. kick point)
Łopatka
Wbrew pozorom z łopatką wiąże się szergo pojęć, które w większym lub mniejszym stopniu trzeba przybliżyć. Jedne są bardzo ważne, inne mniej, ale warto mieć świadomość o ich istnieniu.
Kolanko - miejsce, w którym spotykają się łopatka i trzonek kija
Czubek (ang. toe - palec) - końcówka łopatki
Miejsce wygięcia łopatki (ang. curve type) - bliżej kolanka, pośrodku łopatki, bliżej czubka (heel, mid, toe)
Głębokość wygięcia łopatki (ang. curve depth) - wielkość mierzona od podłoża do najbardziej oddalonego punktu łopatki. W większości mieści się w granicach 9,5 - 13mm
Kąt odgięcia łopatki (ang. blade face angle) - stopień "otwarcia" łopatki, określa się go jako otwarty lub zamknięty. Im bardziej łopatka jest otwarta, tym łatwiej jest podnieść krążek do góry. Zamknięta łopatka jest lepsza w dryblowaniu, strzałach z backhandu.
Kąt kija (ang. lie)
Kąt pomiędzy łopatką a trzonkiem kija, najczęściej oscyluje pomiędzy 4 a 6. Wartość 5 odpowiada kątowi 135 stopni, 6 to 137 stopni, itd. Zakładając, że łopatka leży płasko na lodzie, to im większa wartość lie, tym kij jest bardziej pionowo. Niski lie jest dla graczy grających nisko na nogach, czy też używających dłuższych kijów. Wyższy lie kija pozwala trzymać krążek blisko zawodnika.
Oto łatwy sposób na sprawdzenie czy mamy kij z odpowiednim lie: spójrz na owijkę łopatki! Jeśli owijka jest bardziej starta przy kolanku - wybieraj niższy lie, jeśli bardziej zdarta jest taśma przy czubku, lie kija jest za niski. Jeśli taśma starta jest równomiernie - bingo! Masz odpowiedni lie!
Grip
Grip to nic innego jak powłoka umieszczona na trzonku kija w celu lepszego jego chwytu. Jest to sprawa jak najbardziej osobista i każdy gracz sam najlepiej wie czy woli taka powłokę mieć czy nie. Na szczęście obecność gripa nie wpływa na cenę kija więc przynajmniej jeden dylemat mniej przy wyborze :)
Kick point
Mówiąc naukowo :) jest to punkt, w którym kij ugina się gdy zadziałamy na niego siłą nacisku :) Są w zasadzie dwie technologie, mid kick point oraz low kick point. W ogólnym skrócie mid pozwala na większą prędkość wyrzutu krążka, a low na szybsze uwolnienie energii strzału co przekłada się na większą możliwość zaskoczenia bramkarza podczas strzału.
Myślę, że od strony technicznej kij mamy rozpracowany, gdyby coś mi ukmnęło napiszcie o tym w komentarzach to uzupełnię.
Zamień się w kibica na czas rzeczywisty! Nasza strona to lodowy raj z bieżącymi wynikami. Dołącz i poczuj energię hokejowego szaleństwa już teraz! https://www.offside.pl/hokej
OdpowiedzUsuń